Mai întâi să ascultăm puțină muzică halucinogenă care să ne introducă în temă:
Rob Gonsalvez, Flight Plan
Înghesuială mare în universurile ce ni se deschid în fața ochilor! Memoria colectivă este populată de tot felul de lumi virtuale, de personaje magice, de eroi, personaje malefice, îngeri, roboți, zâne, vrăjitori, elfi, zei, oameni și animale. Operele de artă, cărțile și filmele sunt adevărate case ale viselor unde se refugiază o minte obosită de serialitatea vieții cotidiene. Incredibilul nici nu-și mai joacă jocul justificării, evaziunea ne este prezentată de fapt ca o invazie a ceea ce e greu de crezut, jocurile cu atribute clar demarcate se petrec în cadrul unor linii narative ce ne dezvăluie familiarități străine, știința pusă în slujba fantasticului, personaje create din culori, umbre, halo-uri, materialități atât diferite încât orice poate fi sursă a orice, crearea și distrugerea sunt corolarele inevitabile unor lumi ce caută pacea eternă, milenară, prin încleștări teribile, iată doar câteva dintre oximoroanele unei altfel de realități magice. Logica identității și a noncontradicției, pe care se bazează gândirea europeană ce a făcut posibilă știința, este împletită cu o logică a ambiguității, a identităților multiple.
Recunosc că în ultimul timp sunt foarte interesat de posibilitatea unei teologii a imaginarului, analizând relația dintre teologie, imaginar și industria media. Știu că e necesară o arheologie a acestei relații dificile. Dificilă pentru că de prea multe ori, mai ales în ultimele 2 secole, teologia creștină a trebuit să se conformeze epistemei științifice a lumii seculare. Iată dar că azi, poate mai mult ca niciodată, omul înconjurat de gadgeturi și uimit de avansurile tehnico-științifice plonjează în lumile virtuale de care se simte atras și pe care le face cât mai accesibile. Nu doar realitate ci și ficțiune la purtător!
Păstrând încă închisă discuția despre o posibilă teologie a imaginarului, chiar dacă mitologiile crăciunului sunt în toi și tare mă ispitesc a le supune unei re-lecturări, vă propun vizionarea trailer-urilor a două filme foarte recente, din viitor, aș putea spune. Sunt demne de observat similitudinile, universul cromatic, cum se realizează trancenderea dintr-o lume în alta, tipologia caracterelor/personajelor, dinamica acțiunilor și, inevitabil, finalitatea la care trebuie să ajungem, forțați de materialitatea timpului din realitatea noastră.
Escape with us!
Epic (2013)
și Oz the Great and Powerful (2013)
Imi place ce ai facut aici. Sper sa citesc continuarea candva. Eventual si ceva despre ce aduce pozitiv logica ambiguitatii si a identitatilor multiple ca aspectul aparent negativ este suspect de obvious