Lungul drum până acasă

Pentru că sentimentul de apartenență nu poate fi împlinit pe deplin de nimic de pe lumea asta, așa cum nota și C. S. Lewis (”If we find ourselves with a desire that nothing in this world can satisfy, the most probable explanation is that we were made for another world”), constat însă că afinitățile mele sunt cât se poate de bine întipărite în ceea ce este generic numit cultură europeană.

Pe lângă familiaritatea prietenilor și a locurilor natale, îmi lipsesc orașele europene, cu arhitectura, topografia aproape sacră a centrului, pe care îl poți atinge, în care te poți integra organic, în care poți efectiv sta, medita, cânta, crea. Nord-americanii sunt aproape într-o simbioză organică cu mașina, în care se îngrămădesc aproape întreaga zi. Aici e vorba de consum, de ingurgitare rapidă, de calcule simple. Tranziție, velocitate, spațialitate imensă, toate acestea sunt elemente care l-au făcut pe un J. Baudrillard să compare America cu un imens deșert.

Orășelele aproape fără istorie din America de Nord au centre civice/comerciale (în cazul în care le au) care sunt mai degrabă non-locuri, spații tranzitorii de-umanizate, ale fluxului continuu, expresii ale unei spațialități cuantificate economic, a căror încărcătură simbolică e strict supusă economiei mărfurilor/serviciilor.

Ei bine, ca să îmi aduc aminte de Europa ascult muzică bună (Vivaldi, Bach, Beethoven). Muzica îmi este suficientă pentru a reconstrui culori, forme, cuvinte, istorii, semnificații, emoții. Muzica scurtează spațiile și diferențele temporale, îmi facilitează accesarea suvenirurilor din memorie și micșorează orice distanță față de ceea ce consider a fi ”acasă”…

  2 comments for “Lungul drum până acasă

 1. manuintrigatu
  September 25, 2012 at 4:53 am

  Canada nu e aglomerata cu exceptia celor 3 orase mari: Montreal, Toronto si a lui “bring cash (BC)” pe nume Vancouver, insa lipseste varietatea de culori din Europa. De la Londra la Romanika in aprox 3000 de km intalnesti vreo 7-8 culturi, istorii, muzica si…mancare gustoasa 🙂

  • Marius Corduneanu
   September 25, 2012 at 5:22 am

   expresia mea cu ingramadeala in masina era de fapt o mica aluzie ironica la anumite proportii corporale date de un consumerism nu prea sanatos…:-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: