Știrea e simplă: în New York avem un program numit CATCH (Connecting Adolescents to Comprehensive Healthcare) care prevede oferirea gratuită de contraceptive fetelor cu vârste de minim 17 ani din vreo 40 de școli din New York, cu intenția declarată de a retrage interdicția de vârstă în viitorul apropiat. Și cum omul e un animal care se adaptează, cum credeți că au reacționat tinereii noștri zburdalnici? Și-au făcut vreo problemă din faptul că anual sunt numai în New York peste 7000 de fete cu sarcini nedorite (nu prea știm câte o fi având avorturi sau o fi utilizat pastila minune ”Plan B. One Step”)? Să înțeleg că scăderea riscului de a rămâne însărcinată va crește conștientizarea și responsabilizarea adolescenților în cauză? Nop! Omul hipermodern își folosește tehnologia nu ca să devină mai independent, mai rațional, mai demn, ci dimpotrivă, ca să își acopere mai bine mizeriile făcute de tot felul de adicții: ”pastila îți poate reda demnitatea, te ferește de riscurile de a simți pe propria piele efectele nedorite ale propriilor acțiuni”, etc.!
Conform unui studiu al Guttmacher Institute,
Making access easier is likely to increase use: in the two-year period after the FDA approved emergency contraception for over-the-counter sales, the rate of use more than doubled, compared with the four-to-six year period before that when it was available by prescription only, according to datareported by the Guttmacher Institute in April. Tellingly, the percentage of women who had discussed emergency contraception with a doctor did not change between the two periods, but the overall rate of use remained low, the study found. (Alexandra Sifferlin, ”New York City Offers Plan B to High School Students”, TIME, 25th September 2012)
Evident, o întrebare pertinentă ar fi aceea cu privire la uimitoarea grijă a unor bărbați cu privire la treburile pe care femeile/fetele ar trebui să le stabilească. Putem extinde pertinența acestei întrebări la problema avortului, observând că sunt multe persoane care nu au avut ”șansa” să fie subiectul unui avort, dar îi propovăduiesc utilitatea?
În fine, cred că asistăm la o nouă exemplificare a filosofiei că poți modela morala omului contemporan cu ajutorul unor pastile și că progresul tehnologic aduce cu sine și un progres al moralei! Cred că conștiința publică ar trebui pusă în fața propriei ipocrizii: dacă relațiile sexuale ale unei persoane de peste 18 ani cu un minor/minoră sunt condamnabile, pedepsite foarte aspru de lege, de ce nu ar avea același tratament relațiile sexuale dintre minori (să spunem doi adolescenți de 17 ani, 11 luni și vreo 28 de zile)? Dacă se face multă gălăgie mediatică cu pozele unor violatori/pedofili care se stabilesc prin nu știu ce zone rezidențiale, spre disprețul și furia vecinilor, de ce societatea nu și-ar manifesta măcar îngrijorarea, dacă nu același dispreț, față de tot felul de ”violatori cu voia” (lipsește violența dar remușcările sunt tot acolo, numai că s-a dat mai întâi cecul în alb al ”making love”) de prin casele americanului/canadianului de rând? Să înțeleg că o dată calendaristică, un an, o săptămână, o zi, chiar o secundă face diferența între ceea ce este moral/legal și ceea ce este imoral/infracțiune? Colegii mei nu mi-au putut răspunde la această întrebare când am discutat acest articol. Încă mai aștept ”iluminarea”.. poate vine de la unul dintre cititori.