Slăbiciunile ”omului de oțel”

Un om ros de paranoia dar și paralizat de frică, în pragul colapsului psihic, un cinic care-și hrănea egoul devorând moral, psihologic, emoțional și fizic pe cei care-l înconjurau – iată doar câteva crâmpee din universul monstruos al unui Stalin confruntat cu invazia germană în vara anului 1941.

man of steel

În ”WWII. 1941 and the Man of Steel” (2011) BBC și istoricul David Reynolds (University of Cambridge) ne deschid o fereastră către unul dintre cei mai brutali  criminali (”progresiști”) ai istoriei din secolul trecut.

PS. În fața declinului vizibil al armatei și al eșecurilor militare cauzate (și) de cenzura ideologică, Stalin decide pentru o scurtă perioadă de timp să suspende sufocantul control al apparatchik-ului comunist/de partid asupra ofițerilor/generalilor  și decide că este nevoie de o alianță pragmatică cu dușmanul de clasă/ideologic, imperialismul britanic și cel amercian. Exact aceste două compromisuri de la linia ideologică vor fi și cele care vor schimba cursul evenimentelor pentru Stalin în WWII.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: