În timp ce Europa își plânge propriile mofturi….

Când un cumul de suferințe se adună dincolo de nivelul insuportabilului, o națiune poate renaște. Cel mai recent exemplu este cel al Ucrainei. O Ucraină care s-a zbătut să se nască din mocirla corupției și a mafiei (post)comuniste către o nouă viață, una bazată pe respectul individului și libertate. O gestație de aproape 100 de ani și o naștere de vreo 100 de zile. Cu multă zbatere, sânge și durere.

Asta în timp ce Europa își plânge propriile mofturi, se lăfăie în dependențe comfortabile, își învață magistral copiii să fie cât mai docili și să pună semnul echivalenței între voiajul consumist și libertate. În timp ce Europa își trăiește letargic postmodernismul lipsit de idealuri și credință, Ucraina își avânta aripile într-un zbor care avea să fie frânt de capriciile deloc altruiste ale marilor puteri.

Cu toată fundătura în care Europa deloc protectoare și-a răsplătit copilul dornic de îmbrățișare, nimeni nu poate fura experiența trăirii unor sentimente și stări pe care Europa le-a izolat de mult în vitrina muzeelor, a cărților și filmelor.

Winter-on-Fire-Poster1Da, în timp ce Europa geriatrică își plânge nu nocivitatea ci impotența mofturilor morbide (eutanasiere, avort, destructurarea familiei), un copil zglobiu gusta pentru prima dată libertatea și pofta de a trăi viața din belșug…

  7 comments for “În timp ce Europa își plânge propriile mofturi….

 1. Olga
  October 19, 2015 at 12:40 am

  My friend, Ucraina e departe de a renaste – e un stat creat artificial (vezi Novorossia, Crimeea cedata de Rusia pentru a-i acorda un statul special in cadrul Uniunii Sovietice, vezi campania de “ucrainizare” (fortata, adevarat si cu multe victime, in veritabil stil sovietic) in care s-au pus bazele limbii ucrainiene (considerata pana atunci un dialect – in rusa – govor) vezi Vestul ucrainean care a fost, pe rand, parte a Principatului Lituanian, Polonez etc.). Ucraina a fost si va fi scindata in Vest si Est, iar Maidanul a fost cu grija inflamat de catre Vest, fara a cunoaste meandrele mentalitatii ruse. De fapt, a fost o strategie de a destabiliza din nou Estul Europei si de a demoniza, “hitleriza” Rusia, “tarul” etc. intr-o campanie russo-foba care inca mai continua.
  Zbaterea Ucrainei de a se elibera de bagajul sau genetic slav a avut mai multe sanse de realizare, insa niciuna nu s-a finalizat – vezi declaratia de independenta din 1990 (despre care Solzhenitsyn spunea ca a fost o injunghiere pe la spate pentru “fratele mai mare” rus), vezi “Revolutia Portocalie” din 2004 si acum Maidanul, o trista mimare a unei revolutii niciodata recunoscuta de catre rusi…
  Dupa umila mea parere, o natiune nu are cum renaste atata timp cat are o identitate nationala scindata, atat timp cat are un teritoriu cu delimitari clare vizavi de mostenirea sovietica si slava. Altfel, totul suna frumos – fairy-tale story – cum suna si in 2004 (si pentru romani, de altfel), cand “Revolutia Portocalie” a generat multe alte filme impresionante din perspectiva estetica, artistica, insa care, se pare, ca nu au reflectat o schimbare veritabila.
  Ma intreb cu cinism de cate alte “revolutii” mai are nevoie Ucraina ca sa renasca?

  • alonewithothers
   October 19, 2015 at 1:07 am

   1. Hm, arată-mi stat de pe lumea asta care are o istorie, limbă și cultură omogenă, lipsită de influențe și împrumuturi. Deci iau Ucraina ca realitate recentă, ca stat legitim, recunoscut internațional (inclusiv de maica Rusie), fără a neglija însă filiațiile diverse care o fac atât delicată și complexă. (Înainte de schimbul sovietic să nu uităm că Crimeea a fost dată de otomani Imperiului tarist la schimb așa că… Dacă ar fi să dăm timpul înapoi și să fim consecvenți cu logica Dvs , chinezii, mongolii și atât de multe alte nații ar trebui să reclame teritoriul cucerit de ruși astfel încât marele urs rus nu ar rămâne decât cu codița din jurul Moscovei, a knezatului original rus. Să ne imaginam cum ar fi lumea noastră acum dacă fiecare nație și-ar reclama teritoriile avute cândva în istorie!)
   2. Acuma știm bine din istorie ce iubire “frățească” a avut Rusia față de frățiorul mai mic. Așa că tulburările naționaliștilor – ruși, ucraineni, români, etc., – nu trebuie luate literă de Scriptură, chiar dacă au luat și premiul Nobel.
   3. Rușii nu recunosc decât revoluțiile care le convin propriilor interese. Dacă e să fim conspirationisti, orice implicare a Vestului în Maidan atrage după sine și implicarea Rusiei în reprimarea lui. Să nu fim măicuțe cu unii și prostituati cu alții!
   4. Și totuși, sună OK lunetiști care țintesc manifestanți? 165 de oameni care au murit așa, împușcați de occidentali, ca să destabilizeze Estul Europei? sau așa arată “democrația originală” de tip rusesc? E adevărat că tot sunt accidente prin Moscova cu opozanții lui Putin, dar cu siguranță că e o provocare imperialista americană și acolo!
   5. Că veni vorba de cinism, aș vrea să văd raiul promis acolo unde rusul și-a pus talpa dar nu știu cum se face că iese întotdeauna anapoda (ca să fiu minimalist și foarte politicos). Poate că o soluție ar fi să îi lăsăm pe alții pe propriile picioare, că poate o să le fie mai bine. Vine o vreme când creștem și nu mai simțim nevoia de protecția maternă și strânsă (a Maicii Rusia). Că părintele are propriile angoase în a înțelege că ăsta e cursul normal al vieții, asta e o altă discuție.

   • Olga
    October 19, 2015 at 3:29 am

    De acord cu unele aspecte punctate. NU ma declar impatimita a politicii Rusiei (cu atat mai putin in ceea ce priveste Ucraina, mai ales ca am sange ucrainean in vene).
    Ceea ce am vrut sa accentuez este complexitatea situatiei din Ucraina si necesitatea unei perspective asupra evenimentelor din noua revolutie de pe taram ucrainean care sa implice si partea incomoda a teritoriului si populatiei acestei tari, cea pro-rusa. Ceea ce lasa sa se intrevada trailer-ul (cu toata empatia si durerea ce o resimt pentru victime) imi suna a propaganda pro-vestica, valabila pentru o jumatate a tarii.
    Cat despre knezate, pana la cel moscovit, intai era o Rusie Kieveana 😀

   • alonewithothers
    October 19, 2015 at 6:51 am

    E posibil ca eu să fiu în eroare și de fapt cei care protestau și erau împușcați în Maidan să fi fost nu Pro-vestici ci Pro-Rusia care cereau dialog, consultare populară, făceau apel la rațiune, acceptare a celuilalt. Deh, propaganda asta pro-occidentala tare eficientă mai e!
    Am văzut filmul pe Netflix, e făcut de ucrainieni și evident ca e subiectiv și accentuează doar o perspectivă. Dar nu putem să refuzăm simplismul autist al reductionismului cei Pro-Vest sunt manipulați iar cei Pro-Rusia sunt democrați când realitatea ne-a dovedit altceva. (Poate că multi dintre cei care au ieșit să protesteze împotriva lui Ceaușescu în ’89 nu erau plătiți de americani sau supuși brain-washingului imperialista capitalist. Că la nivel înalt până la urmă a ieșit la putere “cine a trebuit”, asta e o altă discuție.)

    A, să nu uit, regatul lui Burebista era până aproape de Bug în est și până la ceea ce acum e Budapesta în vest. Și azi nu prea mai văd pui de daci pe acolo. Cică s-au mai schimbat vremurile 😉

   • Olga
    October 20, 2015 at 1:11 am

    Astept si un film care sa spuna public numarul victimelor din Estul Ucrainei – cateva mii, banuiesc, victime care au fost bombardate (de catre noul presedinte ales) in casele lor, cu familia, nu expunandu-se in piata capitalei, victime care au avut nenorocul sa-si doreasca inversul a ceea ce e “politically correct”, adica pro-europenizare. Mii de civili din Est care au gandit pragmatic si strategic, avand relatii economice (si nu numai) cu Rusia, victimele din Odessa (arsi de vii cu buna stiinta – pompierii au avut ordine “de sus” sa nu intervina) si alte evenimente de acest gen care nu sunt promovate… In putina mea matematica de literat, cateva mii de cetateni e mai mult decat cateva sute, dar, din cate observ, daca intervine criteriul Est-Vest, atunci matematica se schimba. Or, de ce un cetatean al aceleiasi tari e mai valoros daca are viziuni pro-europene si mai putin valoros (carne de tun pentru cativa care se imbogatesc acum pe seama acestui conflict) daca are alte orientari politice (fie si separatiste, insa observ ca pentru R. Moldova nu s-au depus eforturi de anvergura internationala in cazul Transnistriei)?
    In alta ordine de idei, Iulia Timosenko, partizana “Revolutiei Portocalii” din 2004, dar si “printesa gazului”, eliberata din inchisoare de noul val revolutionar din Ucraina, a declarat, la scurt timp dupa constituirea noului parlament ucrainean, ca e “un cuib de vipere” (gadyushnik). E suficient sa analizezi persoanele din pozitiile cheie ca sa-ti dai seama ca un val de oligarhi a fost inlocuit cu un altul. Poate ciocolatierul nu are wc aurit in baie (ca presedintele pro-rus destituit), dar declaratia lui de anul trecut ca “va muta conflictul din Estul Ucrainei in Transnistria” mi-a ridicat niste semne de intrebare…

    Mentionai despre consecintele interventiilor Maicii Rusii in diverse epoci si teritorii si ma gandeam sa facem un exercitiu de imaginatie si sa spunem ca popoarele migratoare dinspre rasarit nu ajung in Europa – am avea probabil o Romanie cu teritorii generoase (in stilul regatului lui Burebista, daca nu cumva n-ar aparea alti tradatori la orizont :D), Finlanda si tarile nordice s-ar invecina probabil cu niste chinezi cu ochi albastri 😀 care ar vorbi o limba fino-ugrico-slavo-chineza (poate apropiata de cea edenica :)), insa tot am avea cele doua razboaie mondiale, probabil Finlanda s-ar casapi cu vecinii baltici ca sa se afle in treaba ca, de, asa e la razboi de proportii mondiale, si probabil ca Europa ar fi o noua varianta a unui Imperiu Austro-German – Statele Unite Germane. Pe de alta parte (si aici nu pot decat sa ma delectez), am fi vaduviti de muzica lui Ceaikovski, Prokoffiev, Rahmaninov, de poezia lui Puskin, Esenin, Ahmatova, Blok, de proza lui Tolstoi, Turgheniev, Pasternak, Grossman, Leonov, Soljenitin si (icing on the cake) Dostoevski (fara de care nici Freud, nici Jung si poate nici de Mausse n-ar fi nimic). In definitiv, neghina si graul sunt o realitate in aceasta dimensiune spatio-temporala…

 2. alonewithothers
  October 20, 2015 at 1:30 am

  1. filmul este despre cum au fost casapiti aiai in Maidan, nu imi aduc aminte sa se fi specificat in film pretentia de a rezolva nedreptatile Ucrainei sau ale intregii lumi. deci eu nu as schimba discutia doar pentru ca nu imi convine sau vreau sa neg ce s-a intamplat acolo.
  2. ce s-a intamplat in Odesa e total regretabil – vietile pierdute acolo conteaza la fel ca cele luate in Kiev – si viceversa. Ideea e ca serviciile secrete nu sunt deloc straine de tot ceea ce s-a intamplat acolo – inclusiv cele rusesti. Si cand imi aduc aminte de lipsa de scrupule pe care kgb-istii au dovedit-o de a lungul istoriei, sunt deschis oricarei posibilitati… (oricum, la cat de corupta si rusificata e armata si serviciile secrete ucrainene…)
  4. nu imi aduc aminte ca cei din Estul pro-rus sa fi spus – “hai sa facem un referendum national si sa vedem unde mergem – est sau vest iar majoritatea populatiei din Ucraina va decide, ca asa e in democratie” iar propunerea lor sa fie primita cu tunuri si gloante. Din ce am vazut s-a ales calea ruseasca – faceti cum spunem noi , daca nu, hai la bataie.
  5. nu cred ca cineva poate afirma ca razboaiele din lume se datoreaza rusilor. dar nu stiu cum se face ca istoria lor recenta e parca mai plina de dragoste cu nabadai fata de vecini.
  6. amandoi suntem de acord ca indiferent cat de “mareata” e revolutia, la putere ajunge “cine trebuie”.
  7. ar fi pacat sa amestecam cultura rusa cu politica rusa.

  • Olga
   October 20, 2015 at 5:14 am

   La fel de metodic si meticulos:
   1. nu schimb discutia, revin la argumentul initial si anume ca nu exista “o Ucraina”, sunt doua – de Vest si de Est; despre cea de Est se tace in filmul mentionat (am inteles, avea alta miza propagandistica; voi apela la “fratele mai mare” pentru a vedea un film despre Est). Cum poate renaste o natiune cand se tace consecvent si consistent despre o parte a ei care nu urmeaza mirajul european (nu ca Mama Rusie ar fi raiul pe pamant). Nu neg Maidanul; rezultatul e, cum bine ai formulat, “iese la putere cine trebuie”. Totusi, constiinta si identitatea nationala sunt chestiuni complexe si delicate in perioada post-comunista…
   2. 11 mai 2014 este data referendumului tinut in Luhansk si Donetk (Harkov a amanat, vazand ca se anima prea mult spiritele, dar n-a scapat de conflict armat), referendum contestat si nerecunoscut international. Ostilitatile au inceput cu 2 saptamani mai devreme, dar s-au intensificat simtitor dupa alegerea lui Porosenko. Armata ucraineana (multi mercenari, din cate am inteles) a bombardat orasele separatiste si in special minele de carbune (as spune dupa logica ruseasca – de n-am eu parte, nici altul sa n-aiba). Porosenko refuzase ideea de a acorda autonomie regiunii Novorossiya (nu mai cunosc declaratiile recente). Banuiala mea este ca se asteapta migratia populatiei rusofone din acea zona si apoi se face apel la fonduri europene (daca cumva conflictul nu degenereaza).
   3. a fost halucinant si tragi-comic sa urmaresc aceleasi evenimente narate de media in cele doua tabere – Vestul si Restul, adica Rusia. A fost in vara trecuta un moment hilar cand Porosenko a declarat o chestiune absolut neverosimila (nu mai retin detaliile) si doar SUA s-a grabit sa o transmita (Europa a tacut politicos despre acea gafa), ca sa nu mai spun de cate ori a declarat ca a ocupat orasele cheie din zona in decurs de cateva luni.
   4. paranteza la (1) despre “mirajul european”: stim ce inseamna sa platesti pretul tranzitiei dinspre o zona de influenta spre alta (de aceea, mai devreme sau mai tarziu, alegem sa plecam din tara). Sa fim onesti, integrarea europeana vine cu pretul ei, chiar daca ofera avantajul atat de ravnit de estici de a castiga un ban in Vest sau de a prinde o bursa de studiu (pariu ca la aceasta latura pecuniara s-au gandit studentii care au iesit intai in piata din Kiev; la acelasi lucru s-au gandit cei din Est si la dificultatile de adaptare, insotite de inchiderea unor usi spre Rusia cu care, de bine de rau, aveau niste relatii economice – vezi cazul “fericit” al multor intreprinzatori moldoveni in faliment dupa semnarea directiei pro-europene si a reactiei ruse de dupa). Pragmatic vorbind, idealurile si idealizarile politice sunt una, realitatea din batatura muritorului de rand e alta.
   5. astept sa discutam la un ceai (mai ales despre dragostea cu nabadai ruseasca); altfel, imi raman facturi neplatite pentru atentia sporita directionata spre altceva decat domeniul meu de activitate 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: