Nelămuririle lui Abramburică (Lenin reloaded)

În articolul ”The Rise of State Capitalism” din The Economist (ediția din 21 ianuarie 2012) se analizează sumar starea de aparentă sănătate și virilitate a economiilor statelor emergente – China, Brazilia, Rusia, India – în timp ce alte state se chinuie sub povara așa zisei crize sistemice a capitalismului. Coperta acelei ediții este emblematică: un Lenin ce se desfată ”revoluționar” dintr-un trabuc capitalist!

Mulți visează la beneficiile societății occidentale și a libertății ei emblematice, uitând însă că masificarea dorințelor e un amplu proces de industrie culturală/imagologică și că libertatea reclamată e tot mai limitată de nevoile de securitate ale unui stat tot mai impersonal, birocratizat și tot mai suspicios cu proprii cetățeni.

Din câte văd în România anului 2012 avem o reîntoarcere a comuniștilor ”cu fața umană”, care se pare că au uitat de mult de aparenta asceză proletară, cel puțin la nivelul construirii imaginii publice, și se afișează ca veritabili nababi imperiali brănduiți corporatist, capitaliști de succes, milionari ”sensibili” la suferințele celor ce zac sub papucul capitalist, al neo-liberalismului fără inimă.

Tindem să devenim cu toții revoluționari profesioniști! Să luptăm, să contrazicem, să negăm și să facem estetica protestului sub umbra unui palmier într-o vacanță all-inclusive, obținută eventual pe cheltuiala altora, prin beneficiile de la sindicat!

Cineva însă trebuie să plătească pentru asta! De abia acum Europa se trezește din vacanța socialistă (în timp ce România tocmai a intrat într-o astfel de ”vacanță”)… Dar ce mai contează? ¡Viva la Revolución!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: