Turma … indignaţilor

Noua modă e vechea modă: revoluţionarii dandy! Rasta, piercinguri, culorile curcubeului, poşetuţe şi ţigăruşe  handmade,  papucei Converse (să tot fii împotriva globalizării cu atâtea importuri!), puţină cinstire a lui Bachus şi gata, suntem pregătiţi trup şi suflet să schimbăm lumea! Mai punem de o beţie, de o marihuana, de “un sex liber” şi mai ieşim din puburile întunecate şi urât mirositoare prin piaţa publică ca e distracţie mare şi ne putem vărsa surplusul de patologii.

Pe de altă parte, mă gândesc cât de nebuni am ajuns ca o lume întreagă să se  împrumute şi să muncească pe rupte zi şi noapte doar ca să asigure luxul desfătărilor aristocrate ale amantelor şi soţiilor de bancheri care se luptă cu surplusul de calorii şi grăsimi.

Să fim serioşi: lumea asta e nejustă cu mult înainte de a ne naşte noi şi o să rămână aşa, chiar dacă ne lăsăm şi noi ademeniţi de ispitele totalitarismului utopic socialist. Mi se pare total aiurea să protestezi visceral pentru nişte absoluturi pe care profesorii relativismului arogant ţi le deconstruiesc în argumentări pedante şi superioare! Dar fecioraşii şi domniţele aranjate trendy care protestează astăzi pe străzi se află într-o ipocrizie soră cu lăcomia bancherilor şi politicienilor pe care îi detestă: manifestă împotriva unui tip de violenţă printr-o altă formă de violenţă (halal compasiune pot avea nişte profesionişti în ale pogo-ului!), demască relele capitalismului şi a consumerismului, uitând cât de mult sunt ei înşişi copiii care îi devorează roadele, etc.

Este atât de graţioasă încercarea umană de a corecta greşelile prezentului încât reproducem artistic aceleaşi eşecuri ale trecutului. Eu, cel puţin, refuz să mă îmbăt cu această otravă, chiar dacă pare dulce şi la modă.

  7 comments for “Turma … indignaţilor

 1. October 17, 2011 at 3:51 am

  …da…cica miscarea e sponsorizata de Soros..un alt personaj sinistru al istoriei

 2. October 20, 2011 at 8:36 pm

  Este interesant „sincretismul” cultural şi politic revelat de această colcăială multipolară: lozinci socialiste, comuniste, anarhiste şi măşti copiate din filmul V for Vendetta. Acste măşti se gasesc din abundenţă pe e-bay, amazon, kijiji şi până acum au fost doar un simbol de circumstanţă. Acum devin „faţa” unei revoluţii visate şi nu o Conspiraţie a Prafului de Puşcă (de unde vine parţial inspiraţia filmului) ci mai degrabă o prăfuială a constipaţiei sociale. Aşa cum s-a întâmplat şi cu „primavara arabă” (sursa declarată a inspiraţiei sus-numitei colcăieli) instrumentele mediei sociale sunt la lucru şi cu acelaşi rezultat: nu există o ideologie unitară, nici măcar un ţel unitar. Am văzut cum în Egipt aceasta a dus la ascensiunea rapidă a Frăţiei Musulmane. La ce va duce această „toamnă occidentală”? Posibilităţile sunt puţine şi deloc încurajatoare.

  • Marius Corduneanu
   October 20, 2011 at 9:52 pm

   toată chestia asta îmi dovedește cât de bine lucrează profesioniștii comunicării la omogenizarea/clonarea unei proteze de conștiință. Viitorul sună bine, nu?

 3. Teddy
  October 22, 2011 at 4:21 am

  si ce propui tu prietene? la critia, de un fel sau altul, ne pricepem toti…
  alege, te rog, un sistem socio-economic in care tu crezi si promoveaza-l

  • October 24, 2011 at 9:25 pm

   După mine, răspunsul se găseşte în însăşi fundalul acestui blog: o cristocraţie. Adică o societate liberă economic dar subordonată valorilor creştine reale. Nu o terocraţie în sensul binecunoscut, nu o societate condusă de clerici ci – acum în secolul informaţiei nestăvilite – un nou şi real « contract social » bazat pe amintitele valori. Cauza ultimă a dezagregării rapide a capitalismului se găseşte în prăbuşirea valorilor morale, prăbuşire îndelung disecată pe acest blog. Cred că spusa lui Churchill rămâne valabilă : “Democracy is the worst form of government, except for all those other forms that have been tried from time to time.” Trebuie doar înlocuit “democracy” cu “capitalism”. Un capitalism cu o reală frică de Dumnezu este de preferat egalitarismului fără Dumnezeu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: