Când privesc cifrele cu rata promovabilității la Bacalaureatul din 2011 încep să îmi revin din fatalism. Cu doar câteva zile în urmă, în articolul Bacalaureatul și două tipuri de retorici, făceam prognosticul că nu va fi nimic nou sub cupola fericirii facile a elevului (dar va fi același mărunțiș în plus în buzunarele unor profesori).
Ei bine, când văd că promovabilitatea la examenul de bacalaureat 2011, potrivit unei centralizări parţiale, este de aproximativ 50% la nivelul întregii ţări, ăsta începe să fie un semn de revenire la normalitate. E vorba de normalitatea diagnosticării adevăratelor competențe ale elevilor și, într-o bună măsură, chiar a profesorilor care i-a pregătit. E primul pas pentru schimbarea sistemului de relații din învățământ! Cel care învață bine să fie recunoscut ca atare! Cel care fentează să rămână doar cu fenta! Chiar dacă se pare că unele subiecte (la matematică, de exemplu) au fost dificile (la socio-umane au fost la fel ca anii trecuți, previzibile, relativ ușoare), acest duș rece al rezultatelor de la Bac este binevenit. Poate se modifică ceva în mentalul colectiv, al multor elevi, profesori, părinți. Era inadmisibilă stimularea și acceptarea comportamentului de hoț de la o vârstă atât de fragedă. Cine fură azi la Bac, mâine va fura … Elevii și profesorii buni erau prea mult marginalizați, nivelați și privați de meritele muncii lor de șmecherașii fabricați ca veritabile clone după modelele bineștiute din societatea noastră veselă. Dacă se restabilește ierarhia valorilor, respectul față de corectitudine și munca depusă, atunci vom vedea și stimularea celor care au fost mai leneși, nemotivați, indiferenți.
S-ar părea că pus în fața camerei de filmat, elevul nostru, împătimit al gadgeturilor, s-a cam intimidat. Pus în fața tehnologiei și obligat să revină la banala, “primitiva” foaie de hârtie și creion, mulți elevi obișnuiți cu butonatul (doar trăim într-o device civilization) au rămas surprinși, goi, incapabili de reacție. A fost o adevărată implozie a statuilor de eroi potenți, create în mediul virtual, o crudă revenire în mediul real.
Să spunem deja Bună dimineața Românie! ???
Pentru mulți elevi acest Bac a fost o înfrângere usturătoare, ironică, cu propriile arme. Pentru a oferi suport emoțional și un cadru relaxant, poate că data viitoare nu ar fi rău să punem elevii să dea examenul de Bac pe pagina lor de Facebook. Atunci creativitate… Deja am o propunere cu un model de avatar pentru un “profil” cu care să te tot împrietenești:
P. S. : Nu cred ca se merita efortul de a discuta imbecilitatile celor care apara vechiul sistem de furtisaguri de la Bac. Politicieni, jurnalisti, parinti, profesori si elevi revoltati, prea obisnuiti cu “recordurile de recolte la hectar”: faceti o revolutie in propria ograda, prea ingramadita cu mormintele frumos varuite, si dupa aia mai vorbim!
Marius, poate sună a răutăcism, dar “Mă bucur că te-ai înşelat!”. 🙂
🙂
Iaca şi un “răutacism” de facto: şi daca a secat pur si simplu izvorul de bani (din prea multă şi prelungă criză economică) şi implicit numărul celor în stare să « cotizeze » ?