… e găsirea țapilor ispăşitori pe care să îi folosim ca perdea pentru acoperirea propriilor lipsuri. ”Întodeauna celălalt e de vină” e deviza valabilă pentru orice om, de la Adam și Eva încoace.
Era inevitabil ca tinerimea cu imaginația scăldată în mitologiile HD ale Hollywood-ului să fie plictisită de figurile politice șterse dar scăldate în ipocrizie și corupție. Totodată, istoria ne-a dovedit de atâtea ori că pasiunea tinerească pentru afirmarea purității unor idealuri poate fi captată foarte ușor de interese perfide.
Așadar, să ne lăsăm (con)duși până la capăt de demența interpretărilor pe care ni le oferă libertatea gratuită a contestării și să vizionăm cuminți clipul celor de la Anonymous cu privire la terapia de grup, la modă în ultimul timp:
Ce fel de democrație e cea cu măști anonime???? Unde e Caragiale să ne portretizeze mimetismul tâmp al mișcărilor anarhiste de către tinereii mioritici, contemporani cu propria celebritate de pe Facebook?
”Politicienii sunt corupți” – afirmație perfect adevărată (cu posibile limitări/excepţii totuși), dar care ascunde un subtext ce ține de o platformă aproape religioasă, maniheistă: ”ei sunt răi, noi suntem buni”.
E clar cine sunt ei, dar cine sunt cei care demască corupția altora? Politicienii nu sunt extratereștri sau demoni, ci ei sunt măsura statutului moral al poporului/populației care i-a ales. E adevărat, politicienii au o responsabilitate mai mare și, ca persoane publice, ar trebui să fie mult mai limitați în exercitarea libertăților/drepturilor lor. Dar un politician e o sumă a virtuțiilor sau viciilor unei populații. Așadar avem conducătorii pe care îi merităm! Oricare dintre noi care ar purta inelul magic ca să-l facă invizibil, de care vorbea Platon, ar fi tentat să facă răul, nicidecum binele, dacă nu ar avea deasupra lui amenințarea pedepsei legii. Și, între noi fie vorba, modernitatea noastră excelează în legiferare dar și în strategii inteligente de a ocoli prevederile legiferării. Iar la cât de mult respectă românii legile, nici nu te miri că politicienii au aşa curaj/nesimţire. Ocaua mică e mai mare la cel se semnează contracte de miliarde, puțin mai mică la cel care vinde în piață sau ia mită în spital, școală,primărie, etc. Când se cere o schimbare pornind exclusiv de la vlădică, atunci sunt mari șanse ca opincă să rămână la fel.
Cum poți crede în consistența semantică a acestor afirmații despre corupție și despre dreptate din moment ce mai toată tinerimea e relativistă cultural, epistemologic, moral, religios? Cât de ipocriţi trebuie să fie cei care destructurează conceptul de responsabilitate prin hiperinflaţia reclamării drepturilor, pentru ca apoi să ceri altora judecata şi tragerea la răspundere? De unde discursul despre corupție și neprihănire? Doar natura unor oameni e coruptă? Ce ar face cei ”puri” dacă ar fi în situația celor aflați la butoanele puterii? Cam tot Occidentul e condus acum de cei care prin anii ’60-70 erau cuprinşi de efervescenţa contestării. Asta nu înseamnă că avem acum o lume mai bună. Cei care deconspiră agende oculte nu pot fi supuși propriei exigențe? Să înlocuim o aroganță/ipocrizie cu o alta?
Exercițiul criticii are un puternic efect psihedelic, asemănător cu cel al deținerii puterii. Așadar, somn liniștit: doar ei sunt vinovați și corupți!
PS.
În articolul Credința fără iluzii (Calea profetului vs. calea cinicului) am prezentat oferta terapeutică la cinismul nostru cel de toate zilele. Mă tem însă că această ofertă nu va fi luată în considerare de conformiștii întru contestare. Calea profetului e mult mai grea și costisitoare decât cea a cinicului!
o singura problema….astia nu sunt Anonymous oricine poate face un alsfel de clip cu niste cunostinte minime ale unui calculator….si in al doilea rand nu sunt Anonymous ptr ca Anonymous nu sunt anarhisti….sunt hackeri….cu interese evident personale investite in batali pe care le duc deja(vezi SOPA),astfel au fost destule declaratii de la “Anonymous” de-a lungul vremii,dar ei le-au infirmat ulterior pe toate….
si inca ceva ….opnia mea referitor la ceea ce ai zis si ce se intampla acum in romania….nu cred ca oamenii sunt rai sau corupti,dar cred ca sistemul este … multe obiceiuri “de bun simt” ale romaniilor includ spaga si serviciile care reduc legea si sistemul la tacere…prin urmare voi aplica nu principiu ration machiavelic :Daca un sistem este corpt pana la maduva el nu poate fi schimbat sau corectat de o persoana cinstita,ci doar de una care absoabe ,sau mai bine zis,adopta doctrina sistemului astfel solutia este daramarea sistelui pana la baze si recontruirea sa,dar nu dintr-o data si cu siguranta nu de oameni care fac parte din el.
E adevărat faptul că unii oameni pot fi mai buni sau mai răi decât sistemul (ca excepţii ale lui), dar Sistemul e făcut şi întreţinut/suportat de oameni. Aşa că oamenii sunt responsabili de sistemul pe care îl girează/dărâmă/schimbă. Altfel orice protest ar fi inutil.
Ei bine, despre anonimi poti spune orice că tot nu ai dreptate 🙂