Follow Me!

În veselia comună a utopiei libertăţii şi a diferenţierii continue a epocii noastre, nu pot decăt să constat cum suntem tot mai înghesuiţi de imperative amabile: FOLLOW ME/US! De exemplu, pe orice străduţă a lumii virtuale te-ai pierde, eşti mereu sfătuit/rugat să devii partenerul fidel al acelei locaţii. Infidelitatea aparentă a respingerii unor căi te va duce fix în braţele cuprinzătoare ale alternativei. Niciodată nu rămâi orfan, toţi caută să te salveze de la însingurare. Toţi îţi vor oferi paradisul, chiar şi cei s-au îndrăgostit atât de mult de ostentaţia eşecului şi a căderii luciferice încât nu-şi  mai scot nasul din cenuşa lui.

Nu credeam că regnul polimorf şi anti-ierarhic al realităţii virtuale  (nu degeaba vorbim acum de o ontologie a suprafeţei, a reţelei) va împrumuta un concept al vechii realităţi, cel al tradiţionalei pastorale. Oridecâteori consimţi să apeşi pe “Follow Me!” devii un simpatizant, susţinător, o mică oiţă într-o turmă. Desigur, îţi poţi păstra blăniţa cochetă (cu care te poţi lăuda mai departe), chiar poţi refuza să fii muls de pretenţiile celor pe care “îi urmezi”, dar, cu toată această independenţă, împarţi ceva din culoarul pe care credeai că alergi de unul singur.

Oare nenea Derrida, cel care ar fi instaurat dictatura ”diferenței”, ar fi pus pe blogul său “Follow Me!”? Sau cei care îţi “deschid ochii” cu privire la conspiraţiile și manipulările lumii noastre ar accepta refuzul tău de a le urma calea?

Cine sunt cei după care ne ghidăm? Ce cale urmăm? Ce lider(i)? În ce turmă ne înregimentăm? Ce hrană păpăm? Pe unde şi când simţim că ne-am rătăcit în companii aparent benevole, dar care se dovedesc a fi periculoase, nocive?

Un minut de desprindere din cochilia fidelităţilor ar putea fi suficient pentru a răspunde la aceste întrebări. Oare ne-ar place răspunsul pe care îl găsim? Cel puţin în Biblie (cartea atât de ”nivelatoare”, ”autocrată”, ”sufocantă pentru libertatea individuală”)  găsesc un astfel de îndemn, chiar de mai multe ori. Dar cine mai are timp pentru astfel de frământări? Follow the crowd and be happy!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: