Gogol Bordello ca material didactic

Mi-a fost dat să o văd și pe asta: la cursul de Academic Writing, o profesoară, cam prea alienată de studenții săi, ne-a exemplificat tema alienării și a deportării/expulzării de sine prin tot felul de orizonturi, oferindu-ne ca suport vizual Gogol Bordello cu două piese:

Immigrant Punk și My Strange Uncles From Abroad

Parcă e inutil să vă mărturisesc mica mea bucurie cinică să văd consternarea plată și seacă a colegilor mei canadieni (de origine britanică, indiană și chineză) în fața unui act cultural fără glamourul, efectele vizuale și mitologile virilității masculine sau feminine cu care sunt îndopați zi de zi. Recunosc că m-am simțit astfel răzbunat pentru ignoranța mea în materie de personaje din show-urile Tv atât de citate în conversațiile lor, notă bibliografică obligatorie și autorități în materie de cultură pentru tinerii de pe aici.

La întrebarea profesoarei despre ce mesaj se desprinde din muzica lor, o veritabilă clonă “Lady Gaga” a răspuns cu mari sforțări, privind în gol foia cu versurile melodiilor: “It Was Entertaining!” No comment!

Schimbând unghiul și fiind conștient de pericolul dictaturii pedagogiei cretinoide a școlii dependente de entertainmentul audio-vizual, mă întreb acum cum ar fi acest material didactic folosit la o oră de literatură sau filosofie în România? Aviz amatorilor care vor să fie profesioniști în ceea ce fac.

Și pentru că solistul de la Gogol Bordello a jucat în filmul Everything Is Illuminated, se merită (re)vizionate două clipuri foarte… melodice. Până și întoarcerea la locul de baștină al strămoșilor pare a fi un exod straniu, un efort de apropiere e ceea ce este depărtat, o colonizare a orizontului intim cu condiții umane nefamiliare. Dar despre astea voi vorbi cu o altă ocazie.

Now enjoy the music!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: