Kapitalism – Rețeta noastră secretă

Recomand Kapitalism – Rețeta noastră secretă, un documentar excelent, varianta românească a filmului Inside Job! Un film chirurgical, care se inserează în măruntaiele putrede ale “modelelor de succes” din capitalismul românesc. Vorba lui Eugen Istodor, “nici măcar un capitalism ca lumea n-am putut face!”

Întotdeauna am crezut că un om cu adevărat deștept, un capitalist pur sânge este unul care creează, inovează, așa cum este Radu Georgescu, de exemplu. De cealaltă parte, cu riscul de a forța puțin nota, cred că diferența din Patriciu și Becali e doar de PR/brand personal, amândoi fiind speculatori, “descurcăreți”, șmecheri care au știut să speculeze, să mituiască, să fenteze, fără să creeze/inoveze efectiv nimic nou (specularea bursei, informațiile favorizante, bișnița, mituirea și bunele relații cu personaje din aparatul politico-administrativ, toate acestea evidențiază cât se poate de clar de ce marile afaceri din România se fac cu statul). Plus valoarea nu are mediul proprice în comportamentul balcanic, al peticelii și târguielii de mahala, grețos de relativist moral, etc., oricât de machiat estetic ar fi el.

Din păcate, de ani buni trăim o ironie cinică: spuma capitalismului românesc e formată din elita comunistă de odinioară. Oricum ai învârti-o, blestemul ciumei roșii a știut perfect să se îmbrace în hainele unui capitalism hard, feroce. Așa cum mai spus-o cu altă ocazie, e clar că capitalismul relevă limitele naturii umane, în timp ce socialismul le maschează prin prefecătoria schimbării ei. Avem de ales între două rele, dar eu, cel puțin, prefer pe cel care este ușor de demascat și care suportă critica, respingând categoric avatarul unei utopii înrudite cu teroarea.

Pe site-ul de promovare al filmului, kapitalism.ro, găsiți câteva pastile de kapitalism:

1. Din culisele “Kapitalismului...”

2. Despre cei care au refuzat să apară în “Kapitalism…”

3. “Kapitalism”, moguli și criză

4. Banii lui Ceaușescu și tăcerea “de aur“

5. La filmare cu mogulii

6. Așteptându-i pe miliardari

7. Becali și artele frumoase

8. Bântuiți de Nicolae Ceaușescu

9. Capitalismul, cuibărit în Palatul R.S.R.

10. Nopțile de la OTV

11. Capitalismul, văzut din cer

Enjoy it!

  1 comment for “Kapitalism – Rețeta noastră secretă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: