Tăcerea lui Băsescu sau despre noua fermă a animalelor

”Ferma animalelor” lui Orwell este prea plată pentru plinătatea caracterelor noului regim al restaurației! Imaginația scriitorului este clar depășită de multitudinea de caractere și personagii care ne scufundă în aceleași ”meandre ale concretului” de vreo 20 de ani. În acest sens aș da un sens creativ (nu doar literar, ci și politic, chiar moral) tăcerii lui Băsescu din ultimele săptămâni. Această tăcere este prilejul perfect pentru a auzi

  • inadecvările logice ale unui profesor de logică, Andrei Marga (care m-a învățat în anul I ceva despre principiul non-contradicției): Băsescu e un dictator, asemenea lui Mussolini, pentru că vrea limitarea numărului de parlamentari, uitând însă de spumegările patologice ale șefului său de la PNL, cel care a declarat cât se poate de răspicat că urmărește dispariția PDL-ului și rămânerea pe scena politică a doar două partide politice. Halal democrație! Halal logică! Uite așa iese la iveală bizantinismul marii părți a intelectualității române, intelectualitate care e în marea ei majoritate plată (în realizări), mediocră (blocată în repetiții și anchilozeală) și aservită Cezarului, privându-ne de mișcări de renaștere națională și morală, așa cum au avut cehii sau polonezii.
  • eschivele jenante ale unui prim ministru care se mândrește cu cel mai cinstit guvern, dar care ne oferă până acum doar revanșe zilnice pentru cei care descoperă predispoziția miniștrilor săi către plagiat, fals, incompatibilitate, rea voință, favorizarea infractorilor, etc. Iată micimea unui prim ministru care e bucuros să-și facă recensământul prostiei!
  • cântecul de sirenă al celor care nu mai pot de dorul mulțimilor, dar care le topește orice mărire salarială în inflație și ipocrizia politicienilor ce devin frățiori cu toți drăcușorii doar  pentru a ajunge la punguța cu bani de la capătul podului, pentru a asigura, ce-i drept
  • sforăitul liniștit nu doar al societății civile (ce-o fi aia?), ci și al unei popor redus la statutul de populație flămândă de orice fel de mită, o sumă colectivă a unei prostii atotputernice.

În genere îmi place să aud un președinte de țară vorbind, având sentimentul că mă reprezintă și că pot fi mândru de asta. Ei bine, până să ajungem la un astfel de președinte, trebuie să recunoaștem că cea mai bună lecție o primim acum de la un președinte care ne oferă lecția tăcerii. Poate așa ne dăm seama de prăpastia imensă dintre ceea ce suntem și ceea ce cerem de la alții sau pretindem a fi! Mă gândesc că totuși am fost inspirați când ne-am ales ca imn național ”Deșteaptă-te române!” Dar aștept dimineața în care vom putea cânta un alt imn!

PS.

Mă tem însă ca această tăcere să nu fie prea lungă. Nu de alta, dar am deveni locul unde s-ar odihni liniștit prea multe stihii ale istoriei (reale sau ficționale), așa cum ne sugerează americanii în comedia Hotel Transylvania.

  1 comment for “Tăcerea lui Băsescu sau despre noua fermă a animalelor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: