Nu toți intelectualii evrei sunt atei…

Aproape eram convins că intelectualii “de top” evrei sunt cu toții atei. Zilele acestea citesc însă doi autori evrei, unul rabin, celălalt agnostic, care explică de ce noul ateism militant este neconvingător din punct de vedere rațional. Cu binecunoscutul umor evreiesc, Rabbi Moshe Averick (Nonsense of a High Order: The Confused and Illusory World of the Atheist, CreateSpace, 2010)

și David Berlinski (The Devil’s Delusion: Atheism and its Scientific Pretensions, Basic Books, 2009)

delegitimează pretențiile arogante ale ateismului dandy de astăzi. E împovărător să reclami monopolul rațiunii, mai ales când te definești ca fiind un animal apărut printr-o conjuctură absurdă în jocul aleator, orb, al naturii, indiferent cum am defini-o!

Ca să vă convingeți de perspicacitatea, lejeritatea și ironia fină cu care face apologetică un ne-apologet ne-creștin, urmăriți interviul de mai jos cu David Berlinski.

PS. Se merită lectura articolului Where’s the Evidence? (Philosophy Now, Nr. 78, 2010) a profesorului de la Univ. Haifa, Michael Antony, ca o scurtă și facilă propedeutică la trasarea limitelor evidențialismului/metodologiei naturaliste, atât de prețuite de noii atei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: